دادگاه عالی بریتانیا فروش قطعات جنگندههای اف-۳۵ به اسرائیل را «قانونی» دانست
دادگاه عالی بریتانیا در لندن روز دوشنبه حکم داد که فروش و انتقال قطعات جنگندههای اف-۳۵ از بریتانیا به اسرائیل «قانونی است».
به گزارش رویترز و گاردین، حکم دادگاه عالی در پاسخ به شکایتی صادر شد که علیه دولت بریتانیا برای صادرات این قطعات به ارتش اسرائیل ارائه شده بود.
گروه فلسطینی «الحق» در کرانه باختری در دادخواست یادشده علیه وزارت تجارت و بازرگانی بریتانیا، ابراز نگرانی کرده بود که اسرائیل از این جنگندهها در حملات به نوار غزه استفاده کند و آن را ناقض تعهدات بریتانیا از جمله در کنوانسیون ژنو نامیده بود.
دولت بریتانیا خود ارزیابی کرده بود که اسرائیل به قوانین بشردوستانه بینالمللی پایبندی نشان نمیدهد، دسترسی بشردوستانه به غزه را سلب کرده و در رویکردش در قبال فلسطینیان بازداشتی قوانین جهانی حقوق بشر را نقض کرده است.
با این حال، وزارت دفاع بریتانیا تصمیم گرفت که انتقال قطعات برای امنیت بینالملل اهمیت دارد و اخلال در تأمین آن، اعتبار پیمان ناتو و بریتانیا در نگاه آمریکا را تضعیف خواهد کرد.
قضات دادگاه عالی در حکم دوشنبه خود که دست بریتانیا را در ادامه صادرات قطعات جنگندههای اف-۳۵ از تولیدات صنایع نظامی بریتانیا به اسرائیل باز گذاشت، گفتند طبق قانون اساسی این موضوع یک مسئله حساس و سیاسی و در حیطه اختیارات قوه مجریه (دولت) است که در برابر پارلمان و رأیدهندگان پاسخگوست نه در برابر دادگاه.
اروپا تهدیدهای ایران علیه مدیرکل آژانس انرژی اتمی را محکوم کرد
وزیران امور خارجه فرانسه، آلمان و بریتانیا، فراخوان یک روزنامه ایرانی برای «اعدام» رئیس آژانس بینالمللی انرژی اتمی را محکوم کردند.
در بیانیه مشترکی که روز دوشنبه ۹ تیر در این باره منتشر شد، وزرای خارجه اروپایی به رافائل گروسی اطمینان دادند که از او در انجام وظایفش حمایت کامل میکنند.
روزنامه کیهان، تحت مدیریت حسین شریعتمداری، پنجشنبه گذشته در مطلبی تهدیدآمیز علیه رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، او را «جاسوس» اسرائیل خواند و نوشت باید در صورت ورود به ایران بازداشت و اعدام شود.
کیهان با اشاره به اظهارات عباس عراقچی، وزیر امور خارجه، در واکنش به تاکید گروسی بر بازرسی از تاسیسات اتمی ایران نوشت: «باید رسما اعلام کنند که به محض ورود به ایران، به جرم جاسوسی برای موساد و شرکت در قتل مردم مظلوم کشورمان، محاکمه و اعدام خواهد شد ولی احتمالا سازمان ملل انتظار دارد این جاسوس قاتل را با احترام بپذیریم.»
به گزارش خبرگزاری آلمان، در این بیانیه وزرای خارجه سه کشور اروپایی همچنین از مقامهای ایرانی خواسته شده تا از اتخاذ اقداماتی که به همکاری این کشور با آژانس بینالمللی انرژی اتمی پایان میدهد، خودداری کنند.
در این بیانیه آمده است: «از ایران میخواهیم که فوراً همکاری کامل خود را مطابق با تعهدات قانونی خود از سر گیرد و تمام گامهای لازم را برای اطمینان از ایمنی و امنیت پرسنل آژانس بینالمللی انرژی اتمی بردارد».
در ایران برخی سیاستمداران و رسانهها این گونه اخبار را تحلیل و گزارش میکنند که آخرین گزارش آژانس بینالمللی انرژی اتمی به شورای حکام، محرک حملات هوایی اخیر اسرائیل و جنگ ۱۲ روزه متعاقب آن بوده است.
رافائل گروسی به طور فزایندهای در روزهای اخیر در رسانههای ایران به عنوان یک دشمن به تصویر کشیده میشود و این امر تنشها را میتواند بین تهران و جامعه بینالمللی افزایش دهد.
شمار کشتهشدگان جنگ در ایران به ۹۳۵ نفر افزایش یافت
سخنگوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی روز دوشنبه اعلام کرد که شمار کشتههای جنگ ۱۲ روزه بین اسرائیل و ایران به ۹۳۵ نفر افزایش یافته است.
اصغر جهانگیر اظهار داشت: بر اساس آخرین آمار پزشکی قانونی «۹۳۵ تن از شهدا شناسایی شدند که در میان آنها ۳۸ کودک و ۱۰۲ زن که برخی باردار بودند در بین شهدا دیده میشود».
او آمار تفکیک شده از تلفات نظامیان و غیرنظامیان ارائه نکرد و مشخص نیست که چه تعداد از کشتهها از نیروهای نظامی بودهاند.
آقای جهانگیر همچنین از افزایش کشتهشدگان حمله هوایی اسرائیل به زندان اوین خبر داد و گفت که «۷۹ نفر از مراجعین و خانواده زندانیان، کادر اداری زندان، همسایههای ساکن اوین و زندانیان» بر اثر این حمله جان باختند.
محدودیتهای پروازی در تهران و بخشهایی از ایران تمدید شد
وزارت راه و شهرسازی ایران روز دوشنبه لغو پروازها از دو فرودگاه مهم تهران را ۲۴ ساعت دیگر تمدید کرد و به این ترتیب پروازی از فرودگاههای «مهرآباد» و «امام خمینی» انجام نخواهد شد.
بر اساس اعلام این وزارتخانه فعالیت دیگر فرودگاههای واقع در شمال، جنوب و غرب ایران نیز متوقف باقی مانده است. این محدودیت از آغاز جنگ ایران و اسرائیل برقرار شده است.
در روزهای اخیر آسمان نیمه شرقی برای استفاده پروازهای داخلی، بینالمللی و عبوری از آسمان ایران و فضای هوایی مرکز و نیمه غربی کشور، فقط برای پروازهای عبوری بینالمللی بازگشایی شده است.
از سوی دیگر هواپیمایی قطر روز دوشنبه اعلام کرد پروازهای خود به چهار کشور عراق، لبنان، اردن و سوریه را از سرمیگیرد. با این حال با توجه به محدودیتهای اعمال شده توسط ایران، پروازهای هواپیمایی قطر به این کشور همچنان انجام نخواهد شد.
بیانیه زندانیان سیاسی درباره وضعیت زندان اوین پیش و پس از حمله اسرائیل
جمعی از زندانیان سیاسی دربارهٔ حمله هوایی اسرائیل به زندان اوین و وضعیت نابهنجار و غیرانسانی زندانیان سیاسی و سیاست ارعاب، سرکوب و بگیر و ببندهای فلهای در جامعه، بیانیهای صادر کردند.
در این بیانیه که روز دوشنبه ۹ تیر منتشر شده آمده است که هفت روز پیش از حمله، زندانیان سیاسی به مسئولان زندان در مورد خطر جانی ناشی از حمله احتمالی هشدار داده و خواستار آزادی موقت طبق مصوبه قوه قضائیه در شرایط جنگی شده بودند.
با این وجود، مقامهای زندان پس از حمله بدون اطلاع قبلی و با توسل به زور، زندانیان را به زندان تهران بزرگ منتقل کرد.
فرایند انتقال که ۱۴ ساعت به طول انجامید، در حالی انجام شد که پدافند هوایی شلیک میشد و نیروهای ویژه زندانیان را احاطه کرده بودند. این انتقال، زندانیان را در معرض خطر جدی قرار داد. این در حالی است که به نوشته این بیانیه زنان زندان نیز از آسیبهای روحی و جسمی ناشی از انفجار و انتقال بینصیب نماندند.
در ادامه این بیانیه آمده است: «بهعلت این بیتدبیریها و لجاجتها، دستکم ۷۱ نفر از جمله کارکنان اوین، پزشکان، سربازان، زندانیان و خانوادههایشان کشته شدند.»
عدد ۷۱ نفر در بیانیه جمعی از زندانیان سیاسی در حالی قید شده است که سخنگوی قوه قضائیه این آمار را روز دوشنبه ۹ تیر به ۷۹ نفر افزایش داد.
این زندانیان سیاسی در بیانیه خود نأکید دارند: شرایط اسفبار زندانیان منتقلشده به زندانهای قرچک و تهران بزرگ همچنان ادامه دارد و هشدارهای پیشین زندانیان در مورد نبود امنیت در شرایط جنگی پابرجاست. زندانها فاقد پناهگاه و استانداردهای ایمنی هستند و حقوق زندانیان نقض میشود.
در پایان این بیانیه هشدار داده شده که این وضعیت نابهنجار قابل تحمل نیست و باید به سرعت تغییر کند و سیاست ارعاب و سرکوب وحشیانه نیز باید متوقف شود.
محمدباقر بختیار، مصطفی تاجزاده، حسین شنبهزاده، ابوالفضل قدیانی و مهدی محمودیان از جمله امضاکنندگان این بیانیه هستند.
در همین حال به گزارش مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، بدنبال حمله اسرائیل شماری از زندانیان سیاسی که تعداد آنها حدود ۱۲۰ تن تخمین زده میشود، از زندان اوین به زندانهای دیگر استان تهران منتقل شدند.
در این میان، سرنوشت زندانیان بندهای امنیتی اعم از بندهای ۲۰۹ (بازداشتگاه وزارت اطلاعات)، بند دو-الف (بازداشتگاه اطلاعات سپاه پاسداران) و بندهای حفاظت قوه قضاییه مبهم است. از وضعیت رضا ولیزاده، همکار پیشین رادیوفردا که در زندان اوین نگهداری میشد نیز اطلاعی در دست نیست.
مقامات رسمی و رسانههای دولتی نیز تاکنون هیچ اطلاعرسانی شفافی دربارهٔ وضعیت این افراد ارائه ندادهاند. این ابهامات موجب نگرانی روزافزون خانوادههای زندانیان شده است.
ایران میگوید در جنگ با اسرائیل ۳۰ دانشآموز و ۷ معلم کشته شدند
وزیر آموزش و پرورش ایران از کشته شدن «۳۰ دانشآموز و هفت معلم» در جریان جنگ ۱۲ روزه میان اسرائیل و ایران خبر داده است.
علیرضا کاظمی روز دوشنبه ۹ تیر گفت که از این تعداد ۲۱ دانشآموز از تهران در حملات اسرائیل جان باختند و همچنین ۳۶ مدرسه در سراسر کشور به دلیل «همجواری» با محل حملات اسرائیل از موج انفجار آسیب دیدند.
ساعتی پیشتر مقامهای ایران اعلام کردند شمار کشتهشدگان جنگ با اسرائیل در ایران به ۹۳۵ تن افزایش یافته است.
بیش از ۴۶۰۰ شهروند خارجی ایران را از طریق ترکمنستان «ترک کردند»
ترکمنستان اعلام کرد ۴ هزار و ۶۴۰ شهروند از ۵۰ کشور جهان در پی جنگ ۱۲ روزه ایران و اسرائیل از طریق مرز ترکمنستان توانستند ایران را ترک کنند.
رشید مرادوف، وزیر خارجه ترکمنستان، گفته است این تعداد از «کریدور انساندوستانه» در مرز ایران و ترکمنستان عبور کردند. او خبر داده که افراد خارجشده از ایران شهروندان کشورهای آسیایی، اروپایی، آفریقایی و قاره آمریکا بودند.
هفته گذشته وزارت خارجه آمریکا خبر داد در تماس تلفنی مارکو روبیو با همتای ترکمنستانی خود، طرفین توافق کردند شهروندان آمریکایی حاضر در ایران از طریق ترکمنستان خارج شوند.
رد ادعایی درباره دستکاری یک عکس در رادیوفردا
در پی ادعای خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، دربارهٔ «جعل» یک عکس در وبسایت رادیوفردا، سایت «فکتنامه» نتیجهٔ بررسی خود را در این زمینه منتشر کرد که نشان میدهد این ادعای تسنیم صحت ندارد.
تسنیم مدعی شده بود که رادیوفردا تصویر استاندار یزد را به عکس یک بنر از کشتهشدگان حملات اسرائیل اضافه کرده است.
«فکتنامه» در این زمینه نوشته که عکس مورد اشاره از بنری است که در نمازجمعه روز ۳۰ خرداد در مصلی تهران نصب شده بود و منبع آن خبرگزاری رویترز است و در رسانههای دیگر نیز منتشر شده است.
این وبسایت توضیح داده است: فرد داخل تصویر محمدرضا بابایی استاندار یزد است و کسانی که بنر را برای نصب در مصلی ساختهاند، به اشتباه عکس او را به جای اکبر مطلبیزاده، دانشمند کشتهشده در حملات اسرائیل، منتشر کردهاند.
در عکسهای دیگر از همین بنر نیز تصویر استاندار یزد دیده میشود، ازجمله عکسی که خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، از مصلی تهران در روز ۳۰ خرداد منتشر کرده است.
گزارشها از فعالیت «پدافند» در تهران و همدان
گزارشها از شنیده شدن صدای شلیک پدافند در مناطقی از تهران و همچنین شهر همدان حکایت دارند. کاربران شبکههای اجتماعی از حدود ساعت ۹ شب به وقت تهران خبر دادند که در شرق و شمال شرق پایتخت صداهای ممتد شلیک پدافند شنیده میشود.
برخی ویدئوهای منتشر شده نیز این گزارشها را تأیید میکند. همچنین حساب کاربری وحیدآنلاین پیامهایی درباره شنیده شدن «صدای انفجار و پدافند» در همدان، مرکز ایران، را منتشر کرده است.
خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران، اعلام کرده که صداها مربوط به «تست معمول پدافند» در شمال تهران و شهرک محلاتی است.