ایالات متحده ارسال برخی از محمولههای موشکی به اوکراین را متوقف کرده است. کییف هشدار داده که این اقدام توانایی دفاعی اوکراین برای مقابله با حملات هوایی و پیشرویهای نظامی روسیه را تضعیف میکند. مسکو در مقابل از این تصمیم استقبال کرده است.
دو منبع آشنا با تصمیم ایالات متحده روز سهشنبه ۱۰ تیرماه گفتند که توقف ارسال تسلیحات، به دلیل نگرانی از کمبود موجودی آمریکا بوده و شامل تسلیحات دقیق و سامانههای پدافند هوایی است که پهپادها و موشکهای روسیه را منهدم میکنند.
اوکراین میگوید که سفیر موقت آمریکا در کییف را فرا خوانده تا بر اهمیت ادامه کمکهای نظامی واشینگتن تأکید کند و افزود که هرگونه قطع کمک، روسیه را جریتر میکند و در حالی که تلاشهای دیپلماتیک برای پایان دادن به جنگ به بنبست خورده است، دشمن را جسورتر میسازد.
وزارت خارجهٔ اوکراین در بیانیهای گفت: «اوکراین بر اهمیت حمایت کامل و بیدرنگ از دفاع خود تأکید دارد و هرگونه تأخیر یا تعلل در این زمینه، تنها دشمن را تشویق میکند که جنگ و ترور را ادامه دهد، نه اینکه به دنبال صلح باشد».
وزارت دفاع اوکراین نیز اعلام کرد که به صورت رسمی از توقف ارسال تسلیحات مطلع نشده و بهدنبال روشن شدن این موضوع توسط ایالات متحده است.
دفتر مارک روته، دبیرکل ناتو، گفت اینکه آمریکا باید به موجودی خود رسیدگی کند قابل درک است. اما او در عین حال روز چهارشنبه در مصاحبه با شبکه «فاکس نیوز» اظهار داشت: «وقتی نوبت به اوکراین میرسد، این کشور نمیتواند بدون حمایت کامل، خصوصاً در زمینه مهمات و سامانههای پدافند هوایی، بماند».
طی چند هفته اخیر، دهها نفر در جریان حملات هوایی روسیه به شهرهای اوکراین، از جمله پایتخت، کشته شدهاند. این حملات شامل پرتاب صدها پهپاد هجومی در کنار موشکهای بالستیک و کروز بوده است.
نیروهای روسیه، که کنترل حدود یک پنجم از خاک اوکراین را در دست دارند، در هفتههای اخیر پیشرویهایی در شرق این کشور داشتهاند.
از زمانی که دونالد ترامپ، رئیسجمهور سابق آمریکا، در ماه ژانویه به قدرت رسید، موضع واشینگتن نسبت به روسیه نرمتر شده و او به دنبال راهحلی دیپلماتیک برای پایان دادن به جنگ است.
آقای ترامپ هفته گذشته گفت که در نظر دارد فروش بیشتر موشکهای پاتریوت به اوکراین را بررسی کند.
وبسایت «پولیتیکو» که خبر توقف ارسال کمکها در روز سهشنبه را منتشر کرد، گفته که این توقف شامل موشکهای پاتریوت میشود، که اوکراین از آن برای منهدم کردن موشکهای بالستیک سریعالسیر استفاده میکرد.
کمکهای نظامی ایالات متحده برای مدت کوتاهی در ماه فوریه متوقف شد و سپس در ماه مارس با توقف دیگری، این بار طولانیتر، همراه شد.
دولت ترامپ ارسال این کمکها را از سر گرفت و آخرین کمکهای تأیید شده در دوران بایدن را ادامه داد، اما هیچ سیاست جدیدی اعلام نشده است.
کاخ کرملین روز چهارشنبه با استقبال از خبر توقف کمکها به اوکراین گفت که در صورت کاهش جریان تسلیحات به این کشور، جنگ زودتر پایان خواهد یافت.